Προληπτικός Έλεγχος

Ο ετήσιος προληπτικός ελεγχος είναι αναγκαίος για κάθε γυναίκα ώστε:

Να μπορέσει ο Ιατρός – Γυναικολόγος σας να εντοπίσει τυχόν προβλήματα για την υγεία, την αρτιμέλεια και τη γονιμότητα της γυναίκας στο αρχικό τους στάδιο .

Είναι μια εξέταση ρουτίνας και γίνεται συνήθως μία φορά το χρόνο. Σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα όπως μολύνσεις, αιμορραγίες κ.λ.π γίνεται θεραπεία και επανέλεγχος.  Σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να διαγνωστούν προβλήματα όπως κύστες ωοθηκών,διαταραχές κύκλού και άλλα που σίγουρα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και είναι πλήρως αναστρέψιμα.

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει την πρώτη φορά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού σας, στο οποίο επισημαίνονται οι καταστάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα και θα πρέπει να ελεγχθούν ειδικά κατά τον γυναικολογικό έλεγχο.

Στην συνέχεια γίνεται η γυναικολογική εξέταση, στην οποία επισκοπούνται το αιδοίο, τα ανατομικά στοιχεία και η είσοδος του κόλπου και η εξέτασγ με την εισαγωγή του κολποδιαστολέα και έτσι εξετάζεται ο κόλπος και ο τράχηλος. Γίνεται παρατήρηση για τυχόν βλάβες, μολύνσεις, ασυνήθεις εκκρίσεις, ανατομικές ανωμαλίες. Σε περίπτωση που υπάρχουν ασυνήθεις εκκρίσεις που υποδηλώνουν μόλυνση, γίνεται λήψη υγρού από τον κόλπο και τον τράχηλο για να αποσαφηνιστεί η αιτία ενοχλήσεων, όπως πόνος, κάψιμο ή κνησμός στα έξω γεννητικά όργανα (μύκητες, βακτήρια, τριχομονάδες, Gram, βακτηρίδια) και να δοθεί έτσι η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης πολύ σημαντική είναι να γίνεται μια φορά το χρόνο η λήψη του τεστ ΠΑΠ από την είσοδο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αποστέλλεται στο κυτταρολογικό εργαστήριο. Με την εξέταση αυτή συλλέγονται κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας με σκοπό τον έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου, καθώς και για πιθανή προσβολή από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων και των προκαρκινικών αλλοιώσεων που αυτός προκαλεί.

Η εξέταση συνεχίζεται με την υπερηχογραφική απεικόνιση των έσω γενετικών οργάνων. Με το υπερηχογράφημα μετράμε τον όγκο της μήτρας, ο οποίος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, και σύμφωνα με το ιστορικό. Παρατηρούμε την υφή και τη σύστασή της για την εύρεση τυχόν παθολογικών καταστάσεων (ινομυώματα, πολύποδες κ.ά.), καθώς και την ανατομία της για τυχόν συγγενείς ανωμαλίες. Κατόπιν με ενδοκολπική κεφαλή ελέγχεται το ενδομήτριο (πάχος, σύσταση). Στη συνέχεια απεικονίζονται οι ωοθήκες, μετράται ο όγκος τους και επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ωοθυλακίων κατά τη γόνιμη ηλικία.

Κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο πάντα γίνεται ψηλάφηση μαστών. Αν κατά την ψηλάφηση υπάρχουν ύποπτες περιοχές, τότε γίνεται υπερηχογράφημα, ακόμα και μαστογραφία